Filters verwijderen

ONTBIJT LUNCH DRANKEN HOOFDGERECHTEN VOORGERECHTEN SNACKS SOEP HUISDIEREN DESSERTS CONDIMENTEN BAKKEN

Vrijheidssoep

Vier 5 mei met de Vrijheids-maaltijdsoep

Nu ook op 5 mei 2021 geen grootschalige Vrijheidsmaaltijden kunnen plaatsvinden, is er een alternatief bedacht: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Kook je mee?

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd

De Vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is de plek voor een goed gesprek over vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Nu ook bij deze editie vanwege de coronamaatre- gelen geen grote groepen mensen bijeen kunnen komen, wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei een alternatief opgediend: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité heeft na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 in samenwerking met Food Cabinet een alternatieve campagne opgezet. Samen met sterrenchef Joris Bijdendijk en Samuel Levie bedachten zij het idee van een Vrijheidsmaaltijdsoep. Van dit succesvolle initiatief maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar een landelijk project; Yvette van Boven neemt dit jaar het stokje over van Bijdendijk met een nieuw recept voor de soep. Het Nationaal Comité hoopt dat de Vrijheidsmaaltijdsoep aan zoveel mogelijk tafels wordt opgediend en dat er ondanks de maatregelen toch getoost kan worden op de vrijheid.

Meer informatie

Vrijheidsmaaltijdsoep

Chef en schrijfster Yvette van Boven, van wie kookboeken in duizenden huishoudens op de keukentafel liggen, is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te maken: “Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig. Samen aan tafel gaan en over vrijheid praten is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Daarom heb ik een makkelijk, heerlijk recept gemaakt dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Met mijn vele tips kan iedereen de soep zelf aankleden. Geef de kom een eigen draai en laat anderen proeven. Proef ook die van een ander, misschien is die wel verrassend lekker!” Op vrijheidsmaaltijd.nl staat een instructievideo, waarin Yvette stap voor stap uitlegt hoe de soep wordt bereid.

Kijk hier voor het recept

Ingeblikt

In een aantal regio’s wordt de Vrijheidsmaaltijdsoep ook in blik verspreid. Kwartiermakers door het hele land zijn gevraagd om, binnen de geldende maatregelen, aan de slag te gaan met de Vrij- heidsmaaltijden en de soep. Zij organiseren diverse programma’s en delen de soep uit – in blik en vers bereid. Het overzicht van deze projecten is terug te vinden op vrijheidsmaaltijd.nl. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te koken op Bevrijdingsdag. Maak een portie voor je buren en je familie of sluit je aan bij een van de programma’s.