Filters verwijderen

ONTBIJT LUNCH DRANKEN HOOFDGERECHTEN VOORGERECHTEN SNACKS SOEP HUISDIEREN DESSERTS CONDIMENTEN BAKKEN
Hoofdgerecht

Spaghetti met kokkels en gerookte-paprikaboter


20 min

4

Recept printen

Omdat kokkels in het zand leven zijn ze ook flink zanderig en daarom moet je ze thuis altijd schoonspoelen. De kokkels die je in het netje in de supermarkt koopt zijn natuurlijk al goed schoon, maar thuis doe ik het altijd nogmaals voor de zekerheid. Net als bij peterselie en spinazie kunnen een paar korrels zand je maaltje al verpesten.

Giet de kokkels in een teiltje met koud water, bestrooi met wat zout en laat ze een kwartier liggen. Spoel af en herhaal dit nogmaals met vers water. Na zo’n bad is het gerecht eigenlijk in no-time klaar.

dit recept stond in delicious. 07 / 2021 – fotografie: Eric van Lokven

400 gram linguini
60 gram roomboter
2 theel. gerookte paprikapoeder + extra om te bestrooien
1 theel. venkelzaad
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 sjalotten, fijngesneden
3 stengels bleekselderij, in miniblokjes
1 flinke citroen: sap en fijne rasp (plus extra!)
2 kg kokkels (2 netjes)
1 bosje platte peterselie fijngesneden

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak beetgaar in een pan met gezouten water en giet af. Snijd de helft van de boter in kleine blokjes en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  2. Smelt in de tussentijd in een wijde hapjespan de andere helft van de boter met de paprikapoeder en het venkelzaad. Voeg de knoflook, de sjalot en de blokjes bleekselderij toe. Bak ze enkele minuten tot de bleekselderij zachter wordt en blus af met de helft van het citroensap. Schep de kokkelschelpen erdoor en doe de deksel op de pan. Bak 3 min. tot alle schelpen open zijn. Schud de pan een paar keer.
  3. Schep met een schuimspaan ruim de helft van de kokkels uit de pan en haal ze uit de schelpen. Doe de kokkels terug in de pan.
  4. Roer van het vuur af de koude boter in blokjes erdoor tot de saus wat bindt en bestrooi met peterselie en de rest van het citroensap.
  5. Roer dan de pasta erdoor, ik doe dat direct uit de pan, met iets aanhangend vocht, dat emulgeert dan mooi zodat de saus echt lekker glanst. Serveer meteen in diepe borden. Maal er royaal zwarte peper over en bestrooi met extra gerookte paprikapoeder. Geef er een tomatensla bij.