Filters verwijderen

ONTBIJT LUNCH DRANKEN HOOFDGERECHTEN VOORGERECHTEN SNACKS SOEP HUISDIEREN DESSERTS CONDIMENTEN BAKKEN
Hoofdgerecht

De perfecte maccheroni met pesto


15

4

Recept printen

UIt Home Made Basics

VOOR DE PASTA
400 g korte pasta
1 flinke eetl. zout
1 portie misopesto (zie hieronder) of 1 portie amandel-tuinkruidenpesto (zie hieronder)of 1 portie cashew-rucolapesto (zie hieronder)
VOOR DE MISOPESTO
3 bosjes (à 20 gram) basilicum
3 tenen knoflook
2 volle eetl. witte miso, of naar smaak
sap van 1/2 tot 1 citroen
4 eetl. olijfolie
drup water
VOOR DE AMANDEL-TUINKRUIDENPESTO
bosje (à 15 gram) basilicum
bosje (à 15 gram) bladpeterselie
1 teen knoflook, fijngehakt
35 gram garneeramandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan
ca. 65 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
fijngeraspte schil 1 biologische citroen
ca. 60 ml lichte olijfolie
VOOR DE CASHEW-RUCOLAPESTO
75 gram cashewnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan
1/2 eetl. wittewijnazijn
bosje (15 gram) bladpeterselie
100 gram rucola
60 ml olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper
NOG MEER NODIG
blender of keukenmachine

VOOR DE MACCHERONI MET PESTO

Breng een ruime pan water aan de kook. Voeg als het kookt echt een flinke schep zout aan het water toe en direct daarna de pasta. Door het zout wordt het water tijdelijk ineens veel heter, dat zie je ook, want het gaat erg bruisen. Zo koelt het water niet te veel af als de klap pasta erin gaat.

Kook de pasta tot hij bijna al dente is, test dat zelf even, elke pasta heeft een andere kooktijd. Schep 2 kopjes kookvocht uit de pan en bewaar die. Giet de pasta af in een vergiet, laat even uitdampen.

Warm de saus ‒ dit kan een van de pesto’s hieronder zijn of een paar ingrediënten die je zelf bij elkaar hebt gezocht ‒ in een hapjespan op. Schep de uitgelekte pasta erdoor. Giet er al roerende zoveel pastakookwater bij tot er een dun laagje saus om alle pasta heen zit. Er zit namelijk nu zetmeel in het pastawater en dat zorgt ervoor dat de saus bindt en je dus minder olie of room nodig hebt om de pasta toch romig te laten aanvoelen én smaken.

De pasta zal nu nog iets doorgaren en precies de perfect bite hebben, je had hem immers net voordat hij ‘al dente’ was afgegoten.

Schep de pasta direct in voorverwarmde kommen en dien op.

VOOR DE MISOPESTO

Pureer alle ingrediënten, behalve de olijfolie en het water, in een blender of keukenmachine tot een gladde saus. Giet, terwijl de motor van de blender of keukenmachine blijft draaien, langzaam de olie erbij en zoveel water tot er een prettige dikte ontstaat waarmee je gelukkig bent.

Proef of je blij bent met de verhouding. Proef je te weinig zuur: voeg nog een kneep citroen toe. Proef je te veel zuur: voeg nog een drup olie toe. De pesto heeft een sterke, uitgesproken smaak. Dat hoort zo, straks als de pesto door pasta gaat, wordt de smaak zachter.

VOOR DE AMANDEL-TUINKRUIDENPESTO

Pureer het basilicum, de bladpeterselie, knoflook, garneeramandelen, Parmezaanse kaas en de helft van de fijngeraspte citroenschil in een keuken- machine tot een fijne saus.

Schenk, terwijl de motor van de keukenmachine draait, de olijfolie in een dunne straal bij de saus tot een mooie, dunne pesto ontstaat. Breng de pesto op smaak met zout en peper.

VOOR DE CASHEW-RUCOLAPESTO

Pureer de cashewnoten, wittewijnazijn, blad-peterselie, rucola, olijfolie en misschien een scheutje water in een blender of keukenmachine tot een fijne pesto. Breng de pesto op smaak met zout en peper.