Filters verwijderen

ONTBIJT LUNCH DRANKEN HOOFDGERECHTEN VOORGERECHTEN SNACKS SOEP HUISDIEREN DESSERTS CONDIMENTEN BAKKEN
Hoofdgerecht

De échte pizza Napoletana


20 min. + rijstijd + 22 min. oventijd

2 pizza's

Recept printen

Recept voor Libelle, beeld van Saskia van Osnabrugge

300 ml lauwwarm water
1 zakje (7 gram) instantgist
500 gram bloem
semolina/tarwegries, voor uitrollen
TOPPING
1 blik gepelde tomaten (liefst San Marzano), tot gladde saus geblenderd
1 bol goeie mozzarella, in dunne plakjes
scheutje olijfolie
handvol basilicum

Los de gist op in een scheutje lauw water. Meng in een grote kom het zout met de bloem.
Maak er een kuiltje in en giet eerst het gistmengsel erbij en daarna geleidelijk de rest van het water. Niet alles in één keer, soms heb je minder water nodig, soms net iets meer. Dat hangt van de bloem af. Meng eerst met gespreide vingers, houd daarbij met de andere ‘schone’ hand de kom vast. Kneed vervolgens met beide handen door tot een soepel deeg. Haal het daarvoor uit de kom en kneed op het aanrecht zeker 10 min. tot het deeg soepel is en net niet plakt. Een beetje sticky is niet erg.
Vet de kom in met een drup olijfolie en leg de deegbal erin terug. Dek af met een doek en laat 1 tot 1½ rijzen op een warme tochtvrije plaats. Als je meer tijd hebt, zet het deeg dan 1 nacht afgedekt in de koelkast. Het rijst langzamer en ontwikkelt meer smaak. Ook de structuur wordt vele malen beter. Deeg houdt enorm van rust. Laat in dat geval het deeg wel eerst een halfuur tot 1 uur op kamertemperatuur komen voor je verder gaat.

Kneed het deeg nogmaals, maar dan kort. Verdeel het over twee bollen en laat die nog 30 min. rijzen op het aarecht. Leg er een schone theedoek overheen. Verwarm de oven voor op de heetste stand. Hoe heter, hoe beter. Vet een bakplaat in met wat olijfolie en bestrooi met semolina of tarwegries. Bestuif ook het aanrecht met semolina. Vorm met de vingers de bollen deeg tot pizzabodems op het aanrecht. Maak eerst een rand, door de vingers op een rij te zetten en zacht in te drukken, zodat er een ‘goot’ ontstaat. De binnenkant van de pizza is nu een bol kussen.
Druk die rustig in met de vingertoppen en rek het deeg steeds verder uit tot zo dun mogelijke pizza, die op de bakplaat past.
Blijf steeds van de rand af, die moet mooi bol blijven, terwijl je de binnenkant rustig verder uitdrukt tot maximaal 5 mm dikte. Til de bodems op de bakplaat en beleg ze met een heel dunne laag tomatensaus (je houdt saus over).

Verdeel er een paar plakjes mozzarella over (niet te veel, dan wordt de bodem niet gaar!) en een paar druppels olijfolie. Bestrijk de randen met wat olijfolie en bak de pizza’s in zo’n 10 à 12 min., in een goed hete oven (liefst boven de 225 °C) snel goudbruin. Bestrooi met een paar blaadjes basilicum en serveer meteen.