Filters verwijderen

ONTBIJT LUNCH DRANKEN HOOFDGERECHTEN VOORGERECHTEN SNACKS SOEP HUISDIEREN DESSERTS CONDIMENTEN BAKKEN
Bakken Snacks

Daslooklaagjesbrood uit de pan


Recept printen

Dit is zo krankzinnig lekker dat u verplicht bent om het te maken. Dit recept bestaat in vele landen: het wordt gebakken in boter of olie, gevuld met ingrediënten uit elke streek waar het gebakken wordt. Ik maak de mijne in West-Europa, dus die van mij maak ik met boter en wildpluk uit het park voor de deur. In dit geval dus daslook, maar er kan allerlei wildpluk in natuurlijk.

dit recept komt uit VAN BOVEN IN HET WILD

VOOR DE VULLING
1/2 eet. roomboter of olijfolie
1 flinke ui, gesnipperd
200 gram daslook, of andere wildpluk
VOOR HET BROOD
ca. 180 gram water, iets meer of minder
300 gram bloem, liefst typo-00
1/2 theel. zeezout
Ca. 100 gram roomboter, gesmolten, of olijfolie

Begin met de vulling. Verhit de boter of olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de ui een paar minuten tot hij glazig is, voeg de daslook toe en bak kort mee, tot hij net geslonken is. Schep alles op een bord en spreid wat uit om af te koelen.

Maak het deeg. Giet in een kom een groot deel van het water door de bloem met het zout en kneed tot het deeg samenkomt. Giet steeds een beetje vocht erbij tot een zacht en soepel deeg ontstaat dat niet plakt. Kneed op een onbebloemd aanrecht goed door, zeker een minuut of 7, tot u voelt dat het deeg soepel is. Laat de deegbal op het aanrecht liggen, besmeer met een dun laagje gesmolten boter of olijfolie en dek af met vershoudfolie. Laat minstens 30 minuten rusten.

Verdeel het deeg nu in tweeën. Rol de delen tot ronde ballen, weer op een onbebloemd aanrecht, en dek de bal af waar u niet mee gaat werken.

Druk de andere bal op het aanrecht met de palm van uw hand uit tot een schijf zo groot als een 45-toeren-singeltje en besmeer nogmaals met een dun laagje boter of olijfolie. Doe dit ook met de achterkant. Laat 20 minuten liggen. Masseer het nu zachtjes in cirkelvormige bewegingen uit tot een zo dun mogelijke ronde lap. Als u er per ongeluk een gat in maakt, is dat geen ramp.

Strooi de helft van de daslookvulling erover uit. Rol de dunne lap op tot een worst en draai de worst vervolgens tot een slakkenhuis. Kwast een dun laagje boter of olijfolie eroverheen. Verwerk de andere bal net zo.
Rol ze beide kort opnieuw uit om ze wat platter te maken en ze een diameter van zeg 20 centimeter hebben. Smelt nog een lik boter of olijfolie in een koekenpan en bak de broden in enkele minuten op middelhoog vuur aan beide kanten knapperig en goudbruin.

Geef er bijvoorbeeld de spicy daslookdip uit het boek VAN BOVEN IN HET WILD bij.