Filters verwijderen

ONTBIJT LUNCH DRANKEN HOOFDGERECHTEN VOORGERECHTEN SNACKS SOEP HUISDIEREN DESSERTS CONDIMENTEN BAKKEN
Bakken

Citroentaart (van de delicious. masterclass bakken)


Recept printen

BASISRECEPT ZANDDEEG
250 gram bloem
snuf zout
125 gram koude boter, in blokjes
1 eidooier
paar druppels ijswater
CITROENVULLING
125 ml room
125 ml citroensap, plus de fijne rasp van alle gebruikte citroenen. (Ik gebruikte er 3)
200 gram fijne kristalsuiker
4 eieren
snuf zout

Meng de bloem met het zout. Wrijf met koude handen of twee messen de boter erdoor, tot het eruitziet als grof zand. Dit kan ook in de keukenmachine op de pulseer stand, dan hoeft u de boter niet aan te raken. Voeg zoveel vocht toe tot het deeg net samenhangt. Dat is doorgaans erg weinig, wees zuinig.

Kneed het fluks tot een platte bal. Laat het zeker 1 uur ingepakt in folie in de koelkast rusten. Laat het 15 minuten of iets langer op het aanrecht iets onder kamertemperatuur komen om het makkelijk uit te rollen op een met bloem bestoven aanrecht.

Vet een lage taartvorm met een diameter van ±24 cm  (liefst een met losse bodem) goed in.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap die in de vorm past. Druk hem erin, laat de randen iets overhangen. Prik de bodem in met een vork. Zet de bodem 30 min. in de koelkast. Zo blijft hij tijdens het bakken beter in model.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vul de koude bodem met blindbakvulling (= een extra vel bakpapier in de vorm gedrukt, gevuld met een nepvulling zoals ongekookte rijst of gedroogde bonen) en bak de vorm zeker 15-20 minuten, verwijder dan de blindbakvulling en bak de bodemnog eens 10-12 minuten of tot de bodem er droog en gaar uitziet. Dek de randen af met aluminiumfolie als ze te donker worden. Snij ze dan netjes bij.

Klop de ingrediënten voor de citroenvulling in een kan. Zet de bijgesneden taartvorm op een bakplaat (tegen lekken!) terug op het rooster in het midden van de oven. Draai de temperatuur naar 170°C en giet dan de citroenvulling erin. Bak de taart dan nog ongeveer 20 minuten of tot het midden van de taart net gestold is.

Laat de taart helemaal afkoelen voor u hem aansnijdt.