Filters verwijderen

ONTBIJT LUNCH DRANKEN HOOFDGERECHTEN VOORGERECHTEN SNACKS SOEP HUISDIEREN DESSERTS CONDIMENTEN BAKKEN

29-10-2022

In het Wild wint Gouden Kookboek ’22

Op de eerste dag van de Kookboekenweek is Het Gouden Kookboek 2022 bekendgemaakt: Van Boven in het wild van Yvette van Boven (Nijgh & van Ditmar). Van Boven ontving de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van afgelopen jaar  zojuist in het tv-programma Tijd voor MAX. Van Boven won de prijs al eerder, in 2020 voor haar boek Home Made Basics. Dit jaar bepaalden kookboekenliefhebbers voor het eerst zelf wie de prijs won. De Kookboekenweek loopt t/m 13 november. 

Via Kookboekenweek.nl kon worden gestemd op vijf boeken, de Zilveren Kookboeken, die een vakjury onder leiding van Nadia Zerouali eerder nomineerde. Het publiek kon vervolgens stemmen op Het Gouden Kookboek. De genomineerden waren: Cuisine Carine van Karin Gaasterland (Carrera Culinair), Java van Maureen Tan (Carrera Culinair), Noomi: De keuken van Irak van Sara Shawkat (Fontaine Uitgevers), Tofu van Emma de Thouars (Nijgh & Van Ditmar) en Van Boven in het wild van Yvette van Boven (Nijgh & Van Ditmar). Vorig jaar won Seppe Nobels met zijn boek Een Kookboek (Lannoo) de prijs.

Over Van Boven in het wild

Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Van Boven laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leert u wildpluk gemakkelijk toe te passen in uw eigen gerechten. Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist.

Over Yvette van Boven

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken – zoals Home MadeHome Sweet Home en Home Made Basics – die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Haar boek Home Made Basics werd in 2020 bekroond met Het Gouden Kookboek. Naast haar boeken is Yvette ook bekend van tv-programma’s De Streken van Van Boven en Koken met Van Boven, haar wekelijkse rubriek in Libelleen Volkskrant Magazine en haar smakelijke bijdrage aan delicious. De illustraties en vormgeving van haar boeken ontwerpt Yvette zelf. Ze woont afwisselend met haar man, fotograaf Oof Verschuren, en hun hond Hughie in Amsterdam en West Cork, Ierland.

De vakjury

Nadia Zerouali, winnaar van Het Gouden Kookboek 2017, is voor het tweede jaar voorzitter van de vakjury. De andere culinaire fijnproevers en lezers uit de jury zijn: Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer), Bart van Aken (Boekverkoper van het Jaar 2013 en zaakvoerder van catering Chère Jeanne), Sarriel Taus (zakelijk leider van kunst- en designhub @droog) en Casper van Dijk (boekverkoper bij Boekhandel Kramer in Winterswijk). Meer informatie over de juryleden vind je hier. Lees het juryrapport over de vijf Zilveren Kookboeken van de vakjury hier.

Kookboekenweek

De Kookboekenweek loopt van 4 t/m 13 november 2022. Tijdens de week staan het kookboek en de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal in de boekhandel en bibliotheek.